In de plannen van de regering die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt staat een BTW-verhoging van 6 naar 9 procent. Dit betekent dat de belasting op boeken en kranten verder stijgt. Tjielp protesteert daar tegen!
Een belasting op informatie en kennis wekt sowieso verbazing maar is des te vreemder als deze wordt verdedigd door politici die niet nalaten te waarschuwen tegen nepnieuws en van de daken schreeuwen hoe belangrijk onderwijs is.
Er was eerder in de Nederlandse geschiedenis een periode dat de overheid informatie belastte. Door middel van een belasting op kranten, probeerde de overheid grip te houden op de verspreiding van persorganen.
Om te bewijzen dat de belasting was betaald waren kranten verplicht om op elke pagina één en later zelfs twee stempels te zetten. Officieel heetten de stempels dagbladzegels maar door de vele tegenstanders van deze beknotting van de persvrijheid, werden ze de ‘vuile vingers’ van de fiscus genoemd. De zegelbelasting werd opgeheven in 1869 maar de belasting op informatie kwam bij de invoering van de BTW weer terug en wordt nu met 50% verhoogd. Die verhoging geldt ook voor boeken en kunstuitingen.
Misschien een goed idee als uitgevers uit vrije wil een zegel op hun kranten en boeken zetten zodat de belemmering van de economische persvrijheid en de verspreiding van kennis door de overheid weer zichtbaar wordt.