Politiek bekent kleur

Na de verkiezingen van 12 september bestaat er een gerede kans, dat een kabinet waarin VVD en PvdA samenwerken, Nederland gaat regeren. In de pers verschijnen allerlei benamingen voor de samenwerking waarbij kleuren worden gemengd. Eerder werkten de ideologische tegenstanders VVD en PvdA samen met D’66 in de zogenoemde Paarse Kabinetten. Paars als mengsel van het rood van het socialisme en het blauw van het liberalisme.

Ook de kleur groen duikt nogal eens op in de vaderlandse politiek. Groen is de kleur van de natuur en ‘groene politiek’ is dan ook gereserveerd voor maatregelen die rekening houden met het milieu. Diezelfde natuur levert ook een aantal andere politieke symbolen. We kennen de tomaten van de SP, de rozen van de Partij van de Arbeid en de Anjers van de Portugese revolutie in 1974. De taal maakt het mogelijk woorden een heel andere betekenis te geven door ze tot symbolen van iets te maken.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

LEES VERDER

Eigen schuld dikke bult

De Nederlandse taal heeft er weer een nieuw woord bij. Demissionair staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven verrijkte het Nederlands met het woord ‘inbrekersrisico’.

Lees verder »