Eigen schuld dikke bult

De Nederlandse taal heeft er weer een nieuw woord bij. Demissionair staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven verrijkte het Nederlands met het woord ‘inbrekersrisico’. Hij verwijst daarmee naar het overlijden van een inbreker die had geprobeerd een aantal bijzondere vogels te ontvreemden uit een volière. Hij was daarbij betrapt door de eigenaar met wie hij in een vechtpartij verwikkeld raakte, met voor hem fatale afloop. Het woord risico verwijst naar een context waarin iemand schade kan ondervinden van zijn handelen.

Indien hij van te voren daarvan op de hoogte is, is de eventueel op te lopen schade de verantwoordelijkheid van degene die het risico loopt. “U was gewaarschuwd dus eigen schuld, dikke bult.”


Zo begrepen gaat de staatssecretaris op de stoel van de rechter zitten en schendt hij hiermee het principe van de scheiding van de drie machten. De eigen verantwoordelijkheden voor de wetgevende, de uitvoerende en de rechtelijke macht zijn belangrijke peilers onder het Nederlandse staatsbestel.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

LEES VERDER